Sunday, March 31, 2013

Date & Lemon Cheesecake. Dattel & Zitronen Käsekuchen.



I've been trying to budget a bit lately. 
If I have leftover groceries, I try to find something nice to make out of them. 
I still had cream cheese, some lemons, dates and Madeira. 
Hence the cheesecake.

It's nice and creamy, and the tangy lemon goes very well with the depth of tastes in the spice wine topping.
Comfort food for early spring that still feels like winter. 

...

Date & Lemon Cheesecake

365g cream cheese
185g quark
150g sugar
1 tsp. vanilla extract
1/4 vanilla bean
50g lemon juice
zest of 1 lemon
2 eggs
20g cornstarch

Preheat the oven to 210 degrees Celsius.
Prepare a 16 cm ring or pan.
If you're using a ring, wrap the bottom with baking paper, if using a pan, lay out the bottom with baking paper.
In a bowl, combine the cheeses, sugar, vanillas, lemon juice and zest, eggs and cornstarch into a smooth batter.
Pour into pan.
Place the cheesecake in the oven, turning it down to 165 degrees Celsius.
Bake for around 55 minutes, or until the cheesecake is set and only jiggles in the middle when touched.
Let cool, remove from ring or pan.

For the dates:

115g dates
100ml dessert wine (I used a Madeira)
100ml water
75g sugar
25g sugar plus 8g pectin
1 cinnamon stick
6 cloves
1/4 tsp. cardamom
4g gelatin

Half the dates and remove the pits.
Leave them to seep in a dessert wine.
Let the gelatin leaves soak in cold water. 
In a saucepan, bring the water, the first amount of sugar and the spices to a boil. 
Add the sugar-pectin mix. 
Add the wine with the dates and reduce. 
Squeeze out the gelatin and add. 
Let the jelly cool slightly, sieve out the dates and the cinnamon stick.
Discard the cinnamon, arrange the dates on the cake. 
Allow the dates set before slicing the cake and serve with the rest of the jelly if desired.

...


Ich versuche in letzter Zeit ein wenig zu sparen.
Wenn ich übrig gebliebene Lebensmittel habe versuche ich etwas Schönes daraus zu machen.
Ich hatte noch Frischkäse, ein paar Zitronen, Datteln und Madeira.
Folglich: Käsekuchen.

Der Kuchen ist schön cremig, die spritzige Zitrone passt gut mit den vielfältigen Geschmäckern des gewürzten Wein Toppings zusammen.
Angenehmes Süß für den Frühlingstage die sich noch wie Winter anfühlen.

...

Dattel & Zitronen Käsekuchen

365g Frischkäse
185g Quark
150g Zucker
1 Teelöffel Vanille Extrakt
1/4 Vanilleschote
50g Zitronensaft
Zeste einer Zitrone
2 Eier
20g Weizenstärke

Heize den Ofen auf 210 Grad Celsius vor.
Bereite einen 16 cm Tortenring oder Kuchenform vor.
Wenn du einen Tortenring benutzt, schlage die Unterseite mit Backpapier ein, wenn du eine Form benutzt lege den Boden mit Backpapier aus.
Mische den Frischkäse, Quark, Zucker, Vanille, Zitronensaft und Zeste, Eier und Weizenstärke in einer Schüssel zusammen.
Gieße die Masse in die Form.
Schiebe den Käsekuchen in den Ofen und stelle den Ofen auf 165 Grad herunter.
Backe ihn für ca. 55 Minuten, oder bis der Käsekuchen sich gesetzt hat und lediglich in der Mitte noch etwas "wabbelig" ist.
Lass ihn abkühlen, entferne den Ring oder den Kuchen aus der Form.

Für die Datteln:

115g Datteln
100ml Dessert Wein (ich habe einen Madeira benutzt)
100ml Wasser
75g Zucker
25g Zucker plus 8g Pektin
1 Zimt
6 Nelken
1/4 Teelöffel Kardamom
4g Gelatine

Halbiere die Datteln und entferne die Kerne.
Lass sie im Wein ziehen.
Und lass die Gelatine Blätter in kaltem Wasser ziehen.
Koche das Wasser mit dem Zucker und den Gewürzen in einem Topf zusammen auf. 
Füge nach Aufkochen die Zucker-Pectin Mischung hinzu.
Gebe den Wein mit den Datteln hinzu und reduziere die Mischung etwas.
Drücke die Gelatine aus und rühre diese ein.
Lass das Gelee etwas abkühlen, arrangiere dann die Datteln auf dem Kuchen. 
Wenn die Datteln abgekühlt sind kann der Kuchen angeschnitten werden und nach Wunsch mit etwas  Gelee serviert werden.