Wednesday, November 30, 2011

two vanilla caramels. zweierlei vanille karamell.





unwrap
hear the paper
crinkle

discover
the square caramel
so smooth

bite
into the soft candy
vanilla and caramel notes

chew
it might stick to the roof of your mouth
for longer pleasure


...


this caramel is soft and chewy.
full of vanilla goodness.
and really so easy to make
(with a candy thermometer!).

wouldn't this make a great christmas gift?



caramel version 1

210g sugar
60g glucose
125g butter
200g cream
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

caramel version 2

100g sugar
60g brown sugar
42g glucose
10g butter
175g cream
10g water
pinch of salt


add all ingredients into a heavy bottomed pan (i use a cast iron pan). 
make sure the sides are high enough, or else your mixture might boil over.
set aside a cold water bath.
cook at medium heat while stirring to 117/118 degrees celcius.
for me, it took around 15-20 minutes.

be aware, it might take shorter or longer depending on you pan and your heat!

when the temperature is reached, cool down in the water bath.
then pour into a prepared buttered pan or into silicon molds.
wait a couple of hours (even better is overnight!) until the caramel is set to cut.
wrap in backing paper.
keep in a cool, dry place to avoid crystallization.


...


auspacken
höre wie das papier
knistern


entdecke
das quadratische karamell
wahnsinnig glatt


beisse
in das weiche konfekt
vanille und karamell noten


kaue
es könnte an deinem gaumen kleben bleiben
für längeren genuss


...



dieses karamell ist weich und es macht freude es zu kauen.
voll mit toller vanille.
und wirklich einfach zu machen
(mit einem zucker thermometer!).

würde das nicht ein tolles weihnachtsgeschenk machen?



karamell version 1

210g zucker
60g glucose
125g butter
200g sahne
1 tsp vanille extrakt
prise salz

karamell version 2

100g zucker
60g brauner zucker
42g glucose
10g butter
175g sahne
10g wasser
prise salz



füge alle zutaten in einem schweren topf zusammen (ich benutze eine guss eiserne pfanne).
achte darauf, dass dein topf hoch genug ist damit deine mischung nicht überkocht.
stelle ein kaltes wasserbad bereit.
koche, unter rühren, die mischung bei mittlere hitze bis 117/118 grad celcius.
bei mir dauerte es 15-20 minuten.

vorsicht: es könnte kürzer oder länger dauern, je nach art des topfes oder der zugefügten hitze!

wenn die temperatur erreicht ist, die pfanne im wasserbad kurz abkühlen.
daraufhin kann das karamell in eine gebutterte form oder silikonformen gegossen werden.
warte ein paar stunden (besser ist es sogar übernacht!) damit das karamell vollständig erkaltet und geschnitten werden kann.
in backpapier einpacken.
belasse das karamell an einem kühlen, trockenen ort um vorzeitige kristallisierung zu vermeiden.